kalymnos24.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δ. Μιχαηλίδου στην ΕΡΤ: Κανένας Έλληνας χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη στον δημόσιο τομέα – Τι θα ισχύσει για ανασφάλιστα ΑμεΑ και ανήλικα τέκνα

Κοινοποίηση

Από 1/3/2024 δεν θα υπάρχει Έλληνας ο οποίος να μην έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη στον δημόσιο τομέα, τόνισε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” και τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

“Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορούν να συνταγογραφούνται και για συνταγές εκτέλεσης στα ιδιωτικά φαρμακεία” τόνισε η υπουργός και σημείωσε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα που όλοι οι Έλληνες έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ανεξαρτήτως του αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους. “Αλλά πηγαίνουμε στην προ Covid εποχή όπου οι συμπολίτες μας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους, δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς” εξήγησε.

“Αυτός που δεν πληρώνει τα χρέη του θα έχει πρόσβαση σε νοσοκομεία, σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας, σε συνταγογράφηση που θα μπορεί να εκτελεί σε ιδιωτικά φαρμακεία. Ακόμα και στους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και στα παιδιά ανασφάλιστων, θα καλύπτει το κράτος τις ιδιωτικές παροχές για να μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς για την συνταγογράφηση” πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό η κα Μιχαηλίδου είπε ότι η διαβούλευση γίνεται διαβούλευση μεταξύ κοινωνικών εταίρων και μεγάλων οικονομικών θεσμών. “Δηλαδή έχει δύο παράλληλες σχεδόν διαδικασίες. Η μία οικονομικών θεσμών, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ, του Κέντρου Ερευνών και παράλληλα εκπροσώπων τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, οι οποίοι σε αυτήν την τριμερή συζήτηση πολιτείας, εργαζομένων και εργοδοτών συζητούν και καταθέτουν τις προτάσεις τους, έτσι ώστε με τα χρονοδιαγράμματα που θέσαμε στη Βουλή να μπορούμε 1η Απριλίου να έχουμε τον νέο κατώτατο μισθό, την τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, που τη θέλουμε από αρχές Απριλίου, ώστε να συμπεριληφθεί στη θερινή περίοδο που η χώρα μας απασχολεί το υψηλότερο κομμάτι του ποσοστού του λόγω τουριστικής περιόδου“.

Σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού και εάν αυτός μπορείς να καλύψει το ζήτημα της ακρίβειας, απάντησε: “Η ακρίβεια είναι πρόβλημα ορατό και βιώνεται από τα ελληνικά νοικοκυριά κάθε μέρα. Γι αυτό το φέρνουμε και πιο νωρίς, αλλά και είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση. Να θυμίσω ότι από το 2019 που αναλάβαμε, τόσο ο κατώτατος όσο και ο μέσος μισθός έχουν ανέβει 20% στη χώρα μας. Αυτό βέβαια μαζί με μειώσεις που έχουν γίνει στους φορολογικούς συντελεστές, στους ασφαλιστικούς συντελεστές, μαζί με κίνητρα που έχουν δοθεί, με άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν έρθει στη χώρα. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ακρίβειας υπάρχουν. Το θέμα είναι να καταλάβουμε πως με αλλαγές, με μεταρρυθμίσεις, με σωστό δημοσιονομικό έλεγχο και πορεία πηγαίνουμε σε ένα μεταβατικό μοντέλο που καταφέρνουμε και σιγά σιγά έρχεται“.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν ενστάσεις από την άλλη πλευρά, απάντησε: “Γι αυτό ακριβώς η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προϊόν διαβούλευσης και είναι μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης να δοθεί πίσω στον κόσμο κομμάτι της παραγωγικότητας τους και βέβαια της ανάγκης να παραμείνει η χώρα μας ανταγωνιστική και με αναπτυξιακό προφίλ, έτσι όπως έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο παραδεχόμαστε μεταξύ μας. Είναι κάτι το οποίο φαίνεται και στις διεθνείς αξιολογήσεις“.

Η υπουργός εξήγησε παράλληλα ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει 19 επιδόματα, από το επίδομα μητρότητας μέχρι και όλα τα επιδόματα ή τους μισθούς που δίνονται από τη ΔΥΠΑ σε διάφορα προγράμματα ενεργητικούς απασχόλησης.

Η κα Μιχαηλίδου δήλωσε ακόμα ότι σε 28 μήνες εκκαθαρίστηκαν 780.000 συντάξεις. “Το 2019 αναλάβαμε τη διακυβέρνηση με ένα εκατομμύριο συντάξεις, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ να περιμένουν. Σήμερα από το ένα εκατομμύριο είμαστε κάτω από τις 80.000. Ακριβώς επειδή ξεκινήσαμε όλη αυτή την προσπάθεια, αυτή τη στιγμή έχουμε κάτω από 24.000 κύριες συντάξεις που περιμένουν να εκκαθαριστούν. Και αυτές είναι επί το πλείστον συντάξεις οι οποίες είναι στα δικαστήρια, έχουν δικαστικές εκκρεμότητες και γι αυτό αργούν και λογικά. Στις επικουρικές και πάλι έγινε μεγάλη πρόοδος. Έχουμε αυτή τη στιγμή 35.000 επικουρικές οι οποίες περιμένουν, οι οποίες ένα μήνα πριν ήταν 46.000. Καταφέραμε και καθαρίσαμε 11.000 επικουρικές των δημοσίων υπαλλήλων που με 15 χρόνια προϋπηρεσίας αυτόματα παίρνουν την επικουρική τους σύνταξη“.

Για την έλλειψη γιατρών που πιστοποιούν τους ανθρώπους που έχουν αναπηρία και τον τρόπο ελέγχου τους η υπουργός σημείωσε ότι επειδή οι γιατροί σε όλη τη χώρα ήταν 500, οι καθυστερήσεις ήταν πάρα πολλές. “Σήμερα οι μήνες αυτοί είναι λιγότεροι, δηλαδή στο μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο είμαστε στους 2 μήνες για επίσκεψη στα ΚΕΠΑ και στους τρεις μήνες για επισκέψεις κατ οίκον. Όμως δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Γι αυτό την προηγούμενη εβδομάδα τους 500 γιατρούς τους κάναμε 1200, δηλαδή τους υπερδιπλασιάστηκε και για να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο στους γιατρούς να εγγραφούν ως γιατροί ΚΕΠΑ, αυξήσαμε και κατά 50% το μισθό τους, δηλαδή ανά επίσκεψη μέσα στο κέντρο ΚΕΠΑ από 10 στα 15 ευρώ και στην κατ οίκον από 30 στα 45 ευρώ για να ανταποκρινόμαστε στις μεγαλύτερες ανάγκες που υπάρχουν και να φέρουμε αυτούς τους 1200 γιατρούς στο σώμα μας“.

Για το επίδομα ανεργίας και τις τυχόν αλλαγές που έρχονται η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην αντίστοιχη ανταποδοτικότητα. “Μέσα από ένα πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης θα κοιτάξουμε να μην κατεβάσουμε το επίδομα ανεργίας σε έναν άνθρωπο που έχει λιγότερο χρόνο εργασίας και χαμηλότερες εισφορές, αλλά να δώσουμε ένα ανταποδοτικό πριμ σε κάποιον, ο οποίος έχει δουλέψει παραπάνω και με περισσότερες ώρες. Συνδέουμε το επίδομα με δύο πράγματα: Τα χρόνια που έχει κάποιος εισφέρει και τον μισθό βάσει του οποίου έχει κάποιος εισφέρει για να υπάρχει ανταποδοτικότητα ως προς τα χρόνια εργασίας του, αλλά και ως προς το ύψος των μισθών που άρα έχει υπολογιστεί. Δεν θα πέφτει κάτω από το σημερινό ποσό, αλλά θα είναι ανταποδοτικό προς τα πάνω“.

“Αυτό που σκεφτόμαστε να αλλάξουμε στο ίδιο κομμάτι ανταποδοτικότητας αλλά και στα κίνητρα ένταξης στην αγορά εργασίας είναι το επίδομα αυτό στο σύνολό του αριθμητικά να είναι το ίδιο, αλλά να γίνει εμπροσθοβαρές, έτσι ώστε όταν βγαίνεις αρχικά από την αγορά εργασίας και χάνεις τη δουλειά σου να παίρνεις μεγαλύτερο κομμάτι του επιδόματος” εξήγησε.

Τέλος, η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στις μετακλήσεις ξένων εργαζομένων, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες προχωράνε. “Έχει βγει μια καινούρια υπουργική απόφαση για μετακλήσεις 32.500 πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι θα έρθουν στη χώρα μας σε επίπεδο διετίας, για την εστίαση, για τουρισμό, τις οικοδομές ή ως εργάτες γης“.

Η πολιτεία δίνει τις ίδιες επιλογές στον πολίτη με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια η κα Μιχαηλίδου έκανε λόγο για μια ημέρα που όλοι μας, χρόνια μετά, θα θυμόμαστε. “Και νομίζω ότι με τη συζήτηση αυτή, με τη μεταρρύθμιση αυτή της ισότητας στον πολιτικό γάμο για τους ομοφυλόφιλους συμπολίτες μας και για τα ομόφυλα ζευγάρια, όλοι ανατρέξαμε το οικογενειακό δίκαιο και είδαμε μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών, που τώρα μας φαίνονται εκ των ων ουκ άνευ και τα χρόνια που γίνανε υπήρχε η θεώρηση ότι ήταν πάρα πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν συμβάδιζαν με τον ρυθμό της κοινωνίας. Θυμίζω, ας πούμε, την αποποινικοποίηση της μοιχείας, την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, πράγματα τα οποία πλέον από αυτά. Έχουμε δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ήρθαν από τη Νέα Δημοκρατία, μία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και άλλη από τον Κώστα Καραμανλή ως προς την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και της αποδοχής αυτής“.

“Για εμένα το όλο ζήτημα, το οποίο ψηφίζω προφανώς, είναι ένα ζήτημα ισότητας, το οποίο πολύ σωστά φέρνει η Νέα Δημοκρατία, ένα φιλελεύθερο, κεντρώο, κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο βάζει την Ελλάδα μαζί με όλη την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη, το οποίο είναι θέμα ισότητας. Είτε η Δόμνα αγαπά τον Κώστα, είτε η Δόμνα αγαπά τη Χριστίνα, έχει τις ίδιες επιλογές από την πολιτεία. Η πολιτεία δίνει τις ίδιες επιλογές στον πολίτη” πρόσθεσε.

“Μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή της συντήρησης των αξιών που είναι κοντά και μέσα στην καρδιά μας. Μία από αυτές τις κύριες αξίες είναι αυτή της οικογένειας. Για να συντηρήσεις όμως, για να προστατεύσεις κάτι, πρέπει να έχεις μάτια ανοιχτά, αυτιά ανοιχτά και να καταλάβεις πως αυτό που αγαπάς, που συντηρείς, που προστατεύεις μπορείς να το προστατεύσεις έτσι όπως αυτό εξελίσσεται. Δηλαδή το θέμα είναι να μην είμαστε μια αναχαιτιστική δύναμη, αλλά να μπορούμε να συντηρούμε και να προστατεύουμε αυτό που αγαπάμε, το οποίο είναι η αξία της οικογένειας” κατέληξε.

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΔΕΔΥ: Στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος

Ρεκόρ ταξιδιωτικής κίνησης το 2023: Πάνω από 32,73 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα

Ιωάννα Σπανομάρκου: υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου