Hqdefault
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΛΥΜΝΟΣ

Ν.Κρούσκος της 3Κ: Βαριές καταγγελίες για “φωτογραφικό-στημένο” σε εξέλιξη διαγωνισμό για ΔΕΥΑΚ.- Αιχμές και κατά Διακομιχάλη που δεν έκανε δεκτό αίτημα για παράταση 30 ημερών και ακύρωσαν την Εταιρεία του

Κοινοποίηση

Το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023,στις 10.30 το πρωί, ο εκπρόσωπος της Κατασκευαστικής Εταιρείας 3Κ Νικόλαος Κρούσκος παραχώρησε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ, εστιάζοντας σε διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τη ΔΕΥΑ Καλύμνου και βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ -ΣΤΗΜΕΝΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Όπως είπε, πρόκειται για Δημοπράτηση του έργου “Προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου του δικτύου ύδρευσης από τη ΔΕΥΑ Καλύμνου,” μία προμήθεια και παροχή υπηρεσίας, ύψους 3.000.000 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2020. Περιλάμβανε την προμήθεια πολύ ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοματισμών, ώστε να παρακολουθείται απομακρυσμένα από το ΔΕΥΑΚ το δίκτυο ύδρευσης και να ελέγχεται απόλυτα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε νερό εξαιτίας διαρροών. Είναι ένα έργο ειδικό μεν, τέτοια έργα δημοπρατήθηκαν εκείνη την περίοδο και σε άλλα δύο νησιά που ήταν η Λέρος και η Κάρπαθος εκτός της Καλύμνου. Συνέπεσε να βγουν 3 διαγωνισμοί στα Δωδεκάνησα και το πρώτο που θέλω να επισημάνω περιέργως που δημιούργησε ιδιαίτερη εντύπωση ,οι διακηρύξεις και των 3 αυτών έργων δεν διέφεραν ούτε στο κόμμα . Αυτό είναι αδύνατο πρακτικά να συμβεί. Ωστόσο συνέβη και ήταν η πρώτη εντύπωση που μα δημιουργήθηκε ,όταν το αντιληφθήκαμε.

Συνεχίζοντας ο Νικόλαος Κρούσκος χαρακτήρισε το διαγωνισμό ως απολύτως “φωτογραφικό” παρουσιάζοντας στοιχεία και δεδομένα. Επισήμανε ότι τα τεύχη δημοπράτησης που ήταν πανομοιότυπα και στους 3 διαγωνισμούς περιλάμβαναν και “Ειδικές απαιτήσεις” που σπάνια συμβαίνει σε τέτοια έργα να ζητούν αυτούς τους όρους. Ο Νικόλαος Κρούσκος αναφέρθηκε στους όρους που περιλαμβανόντουσαν στα τεύχη δημοπράτησης τους οποίους χαρακτήρισε περιοριστικούς για τη συμμετοχή, ενώ κάποιοι δεν προβλέπεται στις προμήθειες και όπως τόνισε είναι όροι “φωτογραφικοί” που έχουν μπει “επί σκοπού”!

Ακολούθως ο Νικόλαος Κρούσκος, αναφερόμενος στο ιστορικό του διαγωνισμού και στα μέχρι τώρα δεδομένα, είπε μεταξύ άλλων:

1. Η μελέτη ανατέθηκε σε συγκεκριμένη Εταιρεία από Αθήνα. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι στο διαγωνισμό συμμετείχε ως διαγωνιζόμενη άλλη εταιρεία με την ίδια έδρα και Διεύθυνση με την εταιρεία που εκπόνησε τη μελέτη. Μάλιστα ιδιοκτήτης της Εταιρείας που συμμετείχε στο διαγωνισμό ήταν ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας της Εταιρείας που εκπόνησε τη μελέτη.

2.Αν και υπήρχε απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ πριν το διαγωνισμό ότι η τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης θα συγκροτείτο από Τεχνικό προσωπικό Νοτίου Αιγαίου μετά από δημόσια κλήρωση, αυτό δεν τηρήθηκε, άλλαξε η απόφαση και συγκροτήθηκε η Επιτροπή από 3 μέλη από το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ που δεν είχε τα απαραίτητα προσόντα. Μάλιστα δια απευθείας ανάθεσης ορίστηκε Τεχνικός σύμβουλος της Επιτροπής, με αμοιβή, χωρίς και αυτός να είναι μηχανικός. Μάλιστα όπως ειπώθηκε έχει εταιρεία δημοσκοπήσεων.

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο Νικόλαος Κρούσκος είπε μεταξύ άλλων:

Και τώρα πάμε στο “ψητό”. Τα προηγούμενα έπρεπε να αναφερθούν ως λεπτομέρειες και αφορούσαν το προγενέστερο στάδιο του διαγωνισμού. Η εταιρεία μας παρ’ ότι είδαμε όλα αυτά τα πρωτόγνωρα και πρωτοφανή πράγματα, αποφασίζουμε ενεργά να μπούμε μέσα σε αυτό το καλοστημένο παιχνίδι, που τρίτα χέρια συνέταξαν τη μελέτη, τρίτα χέρια ενέταξαν το έργο, τρία χέρια έβγαλαν τα τεύχη δημοπράτησης με αυτούς τους ειδικούς όρους. Τα τρίτα χέρια είναι μία ομάδα ανθρώπων που εγώ την ονομάζω “καμόρα”, την ονομάζω “κόζα νόστρα” και το λέω δημοσίως γιατί θέλω να τους προκαλέσω, να με αμφισβητήσουν ή και να με μηνύσουν. Η ομάδα αυτή καταφέρνει επιτηδείως, να βγάλει δημοσίως 3 διαγωνισμούς σε Κάρπαθο, Λέρο και Κάλυμνο, 3.000.000 ευρώ ο καθένας, να τους βγάλει ταυτόχρονα, έχοντας φροντίσει να εντάξει στα τεύχη δημοπράτησης το δικό τους προς προμήθεια υλικό. Ο εξοπλισμός και των 3 έργων ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Τα δεδομένα μέχρι σήμερα. Ο διαγωνισμός στην Κάρπαθο έχει ολοκληρωθεί με ανάδοχο την εταιρεία που προμηθεύει το συγκεκριμένο εξοπλισμό, είναι η εταιρεία της οποίας οι προδιαγραφές των προϊόντων μπήκαν “φωτογραφικά ” και στις 3 δουλειές. Τα αποτελέσματα στη Λέρο ταυτόσημα, ανάδοχος αναδείχθηκε η ίδια εταιρεία

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΕΥΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Στο διαγωνισμό της Καλύμνου προλέγω ,γιατί ανάδοχο ακόμη δεν έχουμε, πάλι η ίδια εταιρεία θα αναδειχθεί. Μέχρι στιγμής το δεδομένο αυτό δεν υπάρχει γιατί εμείς ως “μουσαφίρηδες” συμμετέχουμε σε αυτό το διαγωνισμό, χωρίς επίσημα να είμαστε προσκεκλημένοι. Σίγουρα η εταιρεία μου αιφνιδίασε του πάντες, σίγουρα η εταιρεία μου συμμετείχε χωρίς να το περιμένουν οι ανταγωνιστές μας, δεν περίμενα τη δική μας συμμετοχή γι’ αυτό προσπάθησαν με τους τρόπους τους οποίους θα αναλύσω ,να μας βγάλουν απλά από τη μέση με διάφορους υπαινιγμούς και ισχυρισμούς.

Εδώ αρχίζουν τα επίσης ακραία φαινόμενα και γεγονότα που αφορούν στη ΔΕΥΑ Καλύμνου. Η επιτροπή δέχθηκε εισήγηση του Τεχνικού συμβούλου που είχε προσλάβει η ΔΕΥΑΚ να ακυρωθούμε από το διαγωνισμό μόνο εμείς “οι μουσαφίρηδες”. Εισηγήθηκε ο Τεχνικός σύμβουλος να ακυρωθούμε από την πρώτη στιγμή, να βγούμε από τη μέση, να μείνει το τοπίο καθαρό, για τους “επίσημα προσκεκλημένους”. Η επιτροπή προς τιμή της, δεν έκανε δεκτή αυτή την εισήγηση και μας έκανε δεκτούς στο διαγωνισμό. Ακολούθως ,σε μία εβδομάδα άρχισε η “βροχή” των προσφυγών. Οι άλλες 2 εταιρείες υπέβαλαν προσφυγές στην αρμόδια Αρχή εκδίκασης προδικαστικών προσγυγών, κατά της Εταιρείας μου και μόνο. Σπανιο φαινόμενο. Επικαλέστηκαν αυτό που είχε επικαλεστεί ο προσληφθείς Τεχνικός σύμβουλος. Αποτέλεσμα η ανεξάρτητη Αρχή εξέτασης προδικαστικών προσφυγών, δεν ακύρωσε την Εταιρεία μου, απλά πρότεινε να αντικαταστήσουμε τον δανείζοντα την εμπειρία στο σύνολο του. Ακολουθεί δεύτερο κύμα προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο μετά από 1,5 χρόνο αποφασίζει το ίδιο, να μην ακυρωθεί η Εταιρεία μας αλλά να αντικαταστήσει το δανείζοντα την εμπειρία. Βρισκόμαστε στο Μάρτη, Απρίλιο 2023,έχουν παρέλθει 2,5 χρόνια από την έναρξη του διαγωνισμού και εξέλιξη δεν υπάρχει. Και βρισκόμαστε με την τελική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να αντικαταστήσουμε την Εταιρεία που μας δάνεισε την εμπειρία και όχι να ακυρωθούμε. Δεν σας κρύβω ότι εκεί πλέον πειστήκαμε σαν εταιρεία ότι η “καμόρα” είναι καλά οργανωμένη. Στην προσπάθεια μας να βρούμε εταιρεία στον Ελλαδικό χώρο, να μας δανείσει αυτή την εμπειρία, συναντήσαμε θεόκλειστες τις πόρτες.

Ζητάω ακρόαση από το Δήμαρχο. Μήνα Μάιο ή Απρίλη 2023 αν θυμάμαι καλά. Υποβάλλω στο Δήμαρχο Διακομιχάλη και μία επιστολή, για να καταλάβει που βρισκόμαστε εκείνη τη χρονική στιγμή και εξηγώντας του ότι αυτός ο στημένος διαγωνισμός, φωτογραφικός διαγωνισμός δεν πρέπει να εξελιχθεί και στην Κάλυμνο ,διότι η Εταιρεία μου δεν είναι διατεθειμένη κανένα τέτοιο διαγωνισμό να δεχθεί να εξελιχθεί στο νησί των δραστηριοτήτων της. Εξηγούμαι στον κ. Διακομιχάλη ότι ως Προεδρεύων στη ΔΕΥΑΚ ,να μας δώσει ένα χρονικό περιθώριο ,μόνο 30 ημερών, ώστε η Εταιρεία μας να βρεί το δανείζοντα την εμπειρία, από το εξωτερικό. Στη συνάντηση αυτή δεν ήταν μόνο ο κ. Διακομιχάλης ,ήταν ο κ. Παντελής Ζωίδης, ήταν και ο κ. Νικήτας Γιαννικουρής, εξηγήσαμε αναλυτικότατα τα μέχρι τώρα δεδομένα, δώσαμε στον καθένα να καταλάβει τι είχε συμβεί και του ζητήσαμε απλά μία παράταση 30 ημερών, με κύριο επιχείρημα ότι στην Ελλάδα οι πόρτες ήταν κλειδαμπαρωμένες από την “καμόρα”. Εμείς έχουμε συναντήσει σε αυτή την πολύχρονη πορεία μας και άλλους τέτοιους διαγωνισμούς ,πάντως μέχρι σήμερα δε έχουμε στήσει κανένα. Προσπαθούμε μέσα από καθαρές διαγωνιστικές διαδικασίες να αναδειχθούμε ανάδοχοι. Πολλές φορές θα χάσουμε, δεν μας πειράζει. όμως το να αποκλειστούμε με ειδικούς φωτογραφικούς όρους ,σε στημένους διαγωνισμούς ,δεν πρόκειται να το δεχθούμε.

Εξηγήσαμε στο δήμαρχο , του γνωστοποιήσαμε το σύνολο των δεδομένων, του γνωστοποιήσαμε τους λόγους που ζητήσαμε την παράταση 30 ημερών και το αποτέλεσμα είναι ΟΧΙΔεν μας δόθηκε η παράταση αυτή των 30 ημερών, αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ να μας αποκλείσει πλέον από το διαγωνισμό επίσημα και την προηγούμενη εβδομάδα έφεραν απόφαση στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ για κατακύρωση του διαγωνισμού σε κάποιους από τους “προσκεκλημένους διαγωνιζόμενους” ,υποψιάζομαι ότι θα είναι η ίδια η Εταιρεία. Απ’ ότι γνωρίζουμε, περιέργως, η Επιτροπή διαγωνισμού έχει αρνηθεί να υπογράψει την πρόταση αξιολόγησης που ετοίμασε ο Τεχνικός σύμβουλος και το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ προσπάθησε να αποφασίσει την ανακήρυξη οριστικού αναδόχου στον εν λόγω διαγωνισμό, χωρίς μέχρι σήμερα να τα έχει καταφέρει, καθόσον απ’ ότι πληροφορήθηκα το ΔΣ δεν διεξήχθη, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους όλες οι αντιπολιτεύσεις ,προφανώς θα γίνει μία προσπάθεια επανάληψης και εδώ είμαστε.

Καταληκτικά, επειδή θεωρούμε πλέον ότι έπρεπε να κοινοποιήσουμε όλα αυτά τα δεδομένα και στον Καλυμνιακό λαό και στα ΜΜΕ Καλύμνου, εμείς είμαστε έτοιμοι να παραστούμε, όπου χρειαστεί, πληροφοριακά, έχω ζητήσει ραντεβού και θα ανέβω στην Αθήνα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να καταθέσω πλήρη φάκελο με τα δεδομένα ,εμείς αυτό το διαγωνισμό θα προσπαθήσουμε να τον ακυρώσουμε εντελώς, γιατί είναι ένας στημένος διαγωνισμός, δυστυχώς και στην Κάλυμνο μας, από εκεί και πέρα έχουμε καθαρή τη συνείδηση μας, έχουμε εξηγήσει τα πάντα στη Δημοτική αρχή και περιμένουμε να δούμε τις δικές της αποφάσεις και αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Περιπέτεια με αίσιο τέλος μεταξύ Καλύμνιου και Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο

Το Πυροβολικό στην Κάλυμνο, γιόρτασε την προστάτιδα του Αγία Βαρβάρα. 

Π.Ε.Ν.Ε.Ν για πλήρωμα πλοίου “Ν.ΚΑΛΥΜΝΟΣ”: Να μην γίνει καμία απόλυση χωρίς την εξόφληση τους.