684cfc6b0e7e94d1e6c08c2d7657bacf Xl
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΛΥΜΝΟΣ

Ο Δήμος μίσθωσε το “Ν.ΚΑΛΥΜΝΟΣ” για μεταφορά οχημάτων με σκουπίδια από Ψέριμο.-Με κατεπείγουσες διαδικασίες μόλις ενημερώθηκε η Εισαγγελέας Κω !

Κοινοποίηση

Η αναφορά-καταγγελία που υπογράφει ο Μιχαήλ Αρβύθης ως νόμιμος εκπρόσωπος και Πρόεδρος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΨΕΡΙΜΟΥ και κατατέθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω για την απαράδεκτη κατάσταση με τα σκουπίδια στην Ψέριμο, στις 23 Ιουνίου 2023, ήταν η αιτία στο να “ξυπνήσει” η δημαρχία και να ξεκινήσει την απομάκρυνση τους από το νησί.

Δυστυχώς είναι λυπηρό για τη Δημαρχία Διακομιχάλη. Χρειάστηκε για να κάνει το αυτονόητο, της διατήρησης της Ψερίμου καθαρής, όταν πλέον είχε ενημερωθεί η Εισαγγελέας Κω, για την υπόθεση των σκουπιδιών της Ψερίμου.

Εκτεθειμένος ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του και υπό την πίεση ότι η απαράδεκτη κατάσταση ήταν εν γνώσει της Εισαγγελίας Κω, “ασθμαίνοντας” και με κατεπείγουσες διαδικασίες “μετά εορτής” ξεκίνησαν για την απομάκρυνση των σκουπιδιών από την Ψέριμο.

Την περασμένη Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, πρωί, το πλοίο “Ν.ΚΑΛΥΜΝΟΣ”, φορτωμένο με 4 φορτηγά αυτοκίνητα και ένα μηχάνημα έργου(φορτωτή) κατέπλευσε στο λιμάνι της Ψερίμου. Σκοπός να παραλάβουν τα απορρίμματα που είχαν κατακλύσει την πρόχειρη Χωματερή και να τα μεταφέρουν στην Κάλυμνο. Βέβαια τα 4 φορτηγά, που έστειλαν δεν ήταν αρκετά να απομακρύνουν το τεράστιο όγκο σκουπιδιών που έχει συγκεντρωθεί στην Ψέριμο. Η αρχή όμως έγινε.

Χθες Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής υπό την Προεδρία του Δημάρχου αποφασίστηκε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση του έργου «Αποκομιδή και μεταφορά αστικών απορριμμάτων από την νήσο Ψέριμο».

Σήμερα Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, ακολούθησε νέα έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, υπό την Προεδρία του Δημάρχου και αποφασίστηκαν με απευθείας ανάθεση:

1.Η μίσθωση του πλοίου “Ν.ΚΑΛΥΜΝΟΣ” της ΑΝΕΚ για τη μεταφορά οχημάτων, για δύο δρομολόγια. Μίσθωμα 2.000 ευρώ ανά δρομολόγιο συν ΦΠΑ 24%. Συνολικό ποσό με ΦΠΑ: 4.960 ευρώ.

  1. Η μίσθωση 4 φορτηγών 10 τόνων έκαστο για φόρτωση και μεταφορά απορριμμάτων ,για δύο φορές. Μίσθωμα 350 ευρώ ανά δρομολόγιο συν ΦΠΑ 24%. Συνολικό ποσό με ΦΠΑ:3.038 ευρώ.
  2. Μίσθωση 1 φορτηγού 5 τόνων για μεταφορά απορριμμάτων ,για δύο φορές. Μίσθωμα 300 ευρώ ανά δρομολόγιο συν ΦΠΑ 24%.Συνολικό ποσό με ΦΠΑ:744 ευρώ.
  3. Μίσθωση Χωματουργικού εκσκαφέα για 2 φορές. Μίσθωμα 320 ευρώ συν ΦΠΑ 24%.Συνολικό ποσό με ΦΠΑ: 793 ευρώ.

Σήμερα Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 το πλοίο “Ν.ΚΑΛΥΜΝΟΣ”, φορτωμένο με τα φορτηγά αυτοκίνητα κατέπλευσε και πάλι στη Ψέριμο. Τα φορτηγά γέμισαν και πάλι σκουπίδια. Η επιχείρηση για την μεταφορά του συνόλου των απορριμμάτων δεν ολοκληρώθηκε και σίγουρα θα χρειαστεί και νέο δρομολόγιο. Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια αυτή της Δημαρχίας, θα έχει συνέχεια και δεν είναι μία ενέργεια που έγινε υπό την πίεση, επειδή για την υπόθεση έχει ενημερωθεί η Εισαγγελέας Κω.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΣΘΗΚΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχουν οι λόγοι που επικαλέστηκε η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος για το κατεπείγον της έκτακτης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής προκειμένου να αποφασίσει για την απευθείας μίσθωση πλοίου και οχημάτων.

Δείτε τι έγραφε η πρόσκληση:

Το έκτακτο της συνεδρίασης προκύπτει εξαιτίας του γεγονότος ότι στον οριοθετημένο χώρο συγκέντρωσης των αστικών απορριμμάτων της νήσου Ψερίμου, συγκεντρώνονται προσωρινά αστικά απορρίμματα και στην συνέχεια μεταφέρονται ακτοπλοϊκώς, με φορτηγά αυτοκίνητα, στην νήσο Κάλυμνο με τελικό αποδέκτη τον Χ.Α.Δ.Α. Καλύμνου. Παρατηρείται ο οριοθετημένος αυτός χώρος να έχει κορεστεί από μεγάλο φόρτο αστικών απορριμμάτων και να καθίσταται αδύνατη η λειτουργία του. Η άμεση απομάκρυνση των αστικών απορριμμάτων είναι επιβεβλημένη για την θεραπεία της υφιστάμενης κατάστασης και την επαναφορά αποδεκτών συνθηκών υγιεινής για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Μάλιστα ο Δήμαρχος στην εισήγηση του ανέφερε επιπρόσθετα:

Οι προτεινόμενες εργασίες αποκατάστασης κρίνονται μείζονος σημασίας για την απρόσκοπτη συνέχεια των τουριστικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ψέριμο εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου. Επειδή για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, μείζονος σημασίας για την υγεία των συμπολιτών μας στην νήσο Ψέριμο και των επισκεπτών της, απαιτείται ειδικός συντονισμός που περιλαμβάνει μίσθωση πλοίου ικανού να μεταφέρει φορτηγά αυτοκίνητα ανοιχτού τύπου, μηχάνημα έργου τύπου JCB, αλλά και την δυνατότητα προσέγγισης του πλοίου στο λιμένα Ψερίμου. Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται επιβεβλημένο και προτείνονται διαδικασίες κατεπείγουσες για την περισυλλογή και μεταφορά των αστικών απορριμμάτων από την νήσο Ψέριμο στον Χ.Α.Δ.Α. Καλύμνου.

Όλα τα παραπάνω, είναι τα επιχειρήματα που εδώ και 3 μήνες περίπου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτών Ψερίμου Μιχάλης Αρβίθης, επαναλάμβανε ,στέλνοντας την “κραυγή αγωνία” των κατοίκων, κάνοντας έκκληση προς τη Δημοτική Αρχή, στα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ που κάναμε με το kalymnos-news.gr.

Το μόνο που εισέπραττε από τους ανθρώπους της Δημοτική Αρχής, ο Μιχάλης Αρβίθης, ήταν ύβρεις, απειλές και αναφορές ότι δήθεν “λέει ψέματα”, ότι “παίζει πολιτικά παιχνίδια” και άλλα παρόμοια!

Χρειάστηκε να ενημερωθεί η Εισαγγελέας στην Κω, για να κάνει η Δημοτική Αρχή το αυτονόητο και να αναγκάζεται να αναφέρει την ωμή αλήθεια προκειμένου να προχωρήσει την τελευταία στιγμή σε απευθείας ανάθεση!

Τα λιγότερα που μπορούμε να καταλογίσουμε στη Δημαρχία Διακομιχάλη για την εν λόγω υπόθεση είναι, αδιαφορία, ανικανότητα, ανευθυνότητα, επιπολαιότητα, επικινδυνότητα.

kalymnos-news.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Πρωτέας Ναυταθλητικός Όμιλος Καλύμνου συμμετείχε στον “18ο Χειμερινό Διάπλου Βουλιαγμένης”

Παρουσίαση των 63 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της Παράταξης “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” του Γιάννη Μαστροκούκου.

Καρδάμαινα Κω: Θάνατος 68χρονου λουόμενου αλλοδαπού.