354431185 198745386153394 4365457604040590386 N 768x432 1 750x375 1
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΛΥΜΝΟΣ

Περιπέτεια με αίσιο τέλος μεταξύ Καλύμνιου και Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο

Κοινοποίηση

Ο Στάθης Γεωργούλης, επαγγελματίας ψαράς από την Κάλυμνο ψάρευε στις Κυκλάδες με το 18μέτρο αλιευτικό του “Γεώργιος Γεωργούλης”.

Χθες το απόγευμα έριξε τα παραγάδια του για ξιφίες, βορειοανατολικά της Σερίφου και σήμερα το πρωί με έκπληξη διαπίστωσε πως τα είχαν παρασύρει και τα τραβούσαν τρία τουρκικά αλιευτικά, που είχαν περάσει νωρίτερα από το σημείο, όπως φαίνεται στα βίντεο της ΕΡΤ.

Ο ίδιος μίλησε στην ΕΡΤ για το τι ακολούθησε: “Είχα καλάρει, όταν ξαφνικά είδα, μέσω δορυφόρου τα εργαλεία μου, παρασυρόμενα παραγάδια επιφάνειας να κινούνταν με ταχύτητα 0,8 στην ίδια κατεύθυνση και πορεία 30 μοίρες, με τρία τουρκικά αλιευτικά, τα δύο εκ των οποίων τραβούσαν κλουβιά με τόνους. Το ένα μάλιστα είχε κάποια βλαβη και έβγαζε μαύρους καπνούς και ένα δεύτερο το ρυμουλκούσε. Δυστυχώς, στο AIS -σύστημα που δείχνει τις θέσεις και την κίνηση των πλοίων σε πραγματικό χρόνο- δεν έχει σήμανση ότι τα μεγάλα αυτά αλιευτικά ρυμουλκούν κλουβιά, προκειμένου να τα αποφύγουμε, με αποτέλεσμα να πάρουν σβάρνα τα εργαλεία μου. “Σε συνεννόηση με το θάλαμο επιχειρήσεων και το λιμεναρχείο Σύρου τους πλησίασα ανατολικά από το νησί Σεριφοπούλα και τους ενημέρωσα νευριασμένος για τη ζημιά, που μου είχαν προκαλέσει…”.

“Στην αρχή με κοιτούσαν έκπληκτοι, αμέσως μετά όμως μια μικρή βάρκα από το ένα αλιευτικό έπεσε στη θάλασσα με έναν δύτη, ο οποίος βούτηξε και έκοψε τα εργαλεία μου. Τα παραγάδια μου ήταν πάνω στα κλουβιά με τους τόνους, τα είχαν κόψει κ τα έσερναν για 10 μίλια… Η όλη επιχείρηση κράτησε περίπου δύο ώρες, οι Τούρκοι ήταν ευγενικοί και έφυγα από εκεί με τη μικρότερη ζημιά γιατί μπορεί να κόπηκαν τα παραγάδια, πήρα όμως τα αγκίστρια και τις τσαμαδούρες.

Στο τέλος είδαμε, ότι είχε πιαστεί και ένας μικρός ξιφίας στα παραγάδια και είχε μπλέξει στα δίχτυα από τα κλουβιά. Το έβγαλε ο δύτης, έτσι όπως ήταν μπλεγμένος και τους του είπα να τον κρατήσουν”.

Όταν όλα δρομολογήθηκαν ο Στάθης Γεωργούλης ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Σύρου να μη στείλει το σκάφος του στο σημείο, καθώς βρέθηκε λύση ανάμεσα στα δύο αλιευτικά.

Μετά την περιπέτεια ο καπετάν Στάθης με το πενταμελές πλήρωμά του, ανάμεσα τους και ο γιος του Γιώργος συνέχισαν το καλάρισμα.

“Να εδώ Ευτυχία, βίρα – λάσκα κάθε μέρα στις Κυκλάδες. Επειδή κάθε τέτοια εποχή οι Τούρκοι περνάνε από τα Κύθηρα μέχρι τη Χίο και μεταφέρουν τόνους χωρίς σήμανση ότι ρυμουλκούν, εύχομαι να μην βρεθούν και άλλοι ψαράδες στη θέση μου…”.

newsique.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μάνος Κόνσολας: 19 νέα σκάφη στο Λιμενικό Σώμα για να αντιμετωπιστεί η παράνομη αλιεία στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ενίσχυση με προσωπικό των Λιμεναρχείων Καλύμνου και Λέρου.

Στην ΑΝΕΚ ανατέθηκε η εξυπηρέτηση με το “Ν.ΚΑΛΥΜΝΟΣ” των δρομολογιακών γραμμών Κάλυμνος- Σάμος (με ενδιάμεσα νησιά) και Κάλυμνος-Κως Αστυπάλαια.

Επιτήδειοι προσπαθούν να αποσπάσουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών παριστάνοντας την Αστυνομία