1440x810 Cmsv2 1dd8dab9 B988 5f7f Ba13 8a7fc54ee6dd 7712288
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολωνία: Απόγονοι θυμάτων Ναζί ζητούν γερμανικές αποζημιώσεις

Κοινοποίηση

Αυτή η ιδιωτική αγωγή έρχεται παράλληλα με τις αμείλικτες απαιτήσεις της πολωνικής κυβέρνησης για αποζημιώσεις από τη γερμανική πλευρά

Απόγονοι δύο θυμάτων Ναζί στην Πολωνία κατέθεσαν αξιώσεις αποζημίωσης ύψους 4,3 εκατομμυρίων ευρώ κατά των γερμανικών εταιρειών Μπάγερ και Χένσελ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Χένσελ πήρε τον έλεγχο μιας εταιρείας ανέλαβε που ανήκε στον Λίοπολντ Βιέλιτς ενώ το δεύτερο θύμα, ο Ταντέους Σλεντζίνκι, στάλθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας για μια θυγατρική της Bayer.

«Ο Ταντέους Σλεντζίνκι κέρδιζε 950 πολωνικά ζλότι πριν από τον πόλεμο. Ήταν σπουδαίος μηχανικός, είχε 29 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ο Λίοπολντ Βιέλιτς, ευκατάστατος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Προχωράμε [με τις αγωγές] προς την κατεύθυνση της αποζημίωσης, με βάση γεγονότα. Δηλαδή πόσα θα κέρδιζε αν δεν υπήρχε πόλεμος. Αναγνωρίζουμε τέτοιες καταστάσεις που αν κάποιος έχει ωφεληθεί από τη ζημιά κάποιου άλλου, θα πρέπει να αποζημιώσει. Αυτή είναι το νόημα της δικαιοσύνης», δηλώνει στο euronews η Μόνικα Μπρζόζοβσκα, δικηγόρος.

Αυτή η ιδιωτική αγωγή έρχεται παράλληλα με τις αμείλικτες απαιτήσεις της πολωνικής κυβέρνησης για αποζημιώσεις από τη γερμανική πλευρά.

«Οι δραστηριότητές μας είναι πρωτίστως ενημερωτικές, αλλά και διπλωματικές. Προσπαθούμε να κερδίσουμε το ενδιαφέρον διεθνών οργανισμών, αλλά και διεθνών εταίρων, για το θέμα της αδικίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για διαφορετικές χώρες, την ασύμμετρη αντιμετώπιση των Γερμανών, διαφορετικών χωρών και διαφορετικών εθνών. Επισημαίνουμε ότι αυτό παραβιάζει τις στοιχειώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστηρίζει μιλώντας στο euronews ο Αρκάντιους Μουλάρτσζικ από το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο συντονιστής συνεργασίας μεταξύ της Πολωνίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας είπε στο Euronews ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα. Σε ένα email η Γερμανική Πρεσβεία στην Πολωνία έδωσε την εξής απάντηση:

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τις αξιώσεις αποζημίωσης είναι γνωστή και αμετάβλητη. Αυτό το θέμα έχει κλείσει κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Λάβαμε υπόψη την αναφορά σχετικά με τις δικαστικές διαδικασίες εναντίον δύο εταιρειών. Πρόκειται για εν εξελίξει διαδικασίες ενώπιον πολωνικού δικαστηρίου, το οποίο δεν σχολιάζουμε περαιτέρω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός: Πρώτο παιχνίδι χωρίς τον Μαντί Καμαρά για τους Πειραιώτες

Κύπρος: Καταργείται ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα

«Βόμβα»: «Ο Αραούχο είπε όχι στην ΑΕΚ»