8faa7f60f6582ef277957c3b5e1566ec Generic
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΛΥΜΝΟΣ

Πότε θα είναι έτοιμο το νέο σκάφος της ΑΝΕΚ που θα αντικαταστήσει το καμένο και βυθισμένο “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ”;

Κοινοποίηση

Τέλος Ιουλίου 2023, η φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, βρισκόμαστε μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου , 2 μήνες περίπου πριν τις δημοτικές εκλογές και τα ερωτήματα πληθαίνουν για το πότε θα είναι έτοιμο το νέο σκάφος της ΑΝΕΚ που θα αντικαταστήσει το “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ” που καταστράφηκε ολοσχερώς και βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νάξου και Σχοινούσας, μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς εν πλω, πριν 33 μήνες την 1 Νοεμβρίου 2020.

Πριν 6 μήνες περίπου, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δ.Διακομιχάλης, δήλωνε δημόσια ότι η κατασκευή του νέου σκάφους προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και μέχρι το ΠΑΣΧΑ θα είναι έτοιμο. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά, μία εβδομάδα μπροστά ,μία πίσω το νέο σκάφος θα είναι έτοιμο.

Το ΠΑΣΧΑ πέρασε,και καμία επίσημη ενημέρωση από ΑΝΕΚ για το πότε θα είναι έτοιμο. Πιστέψαμε ότι θα υπάρχει κάποια μικρή καθυστέρηση και σύντομα το νέο σκάφος θα είναι στο λιμάνι της Καλύμνου.

Πέρασε ο Ιούλιος 2023 και o λαλίστατος και πολυγραφότατος στο fb Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γεώργιος Θανάτσης, που έχει άποψη επί παντός του επιστητού, “ποιεί τη νήσσαν” για την πορεία ναυπήγησης του ακριβοπληρωμένου (θα ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ) νέου σκάφους. Απλά να θυμίσουμε ότι πριν 1,5 χρόνο ο Γ.Θανάτσης δήλωνε ότι ήδη είχε επικοινωνήσει με μεγάλους tour operators ,που είχαν δείξει ενδιαφέρον για μεταφορά γκρουπ από Μαστιχάρι προς Κάλυμνο και αντίστροφα με το νέο σκάφος που θα ήταν έτοιμο, όπως έλεγε τότε, από τον περασμένο Ιούλιο 2022(!)

Πριν 3 μήνες περίπου, στις 28 Απριλίου 2023, το kalymnos-news.gr, δημοσίευσε φωτογραφίες, που είχαν ληφθεί την ίδια ημέρα μέσα από του χώρους του Ναυπηγείου, που έδειχναν την κατάσταση που βρισκόταν η πορεία κατασκευής του.

Τότε δεχθήκαμε υβριστικά και ειρωνικά σχόλια από τον καπετάνιο του “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ” όταν κάηκε και βούλιαξε και από τον δόκτορα Θανάτση, που αμφισβητούσαν τις φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε και έλεγαν ότι πρόκειται για παλαιότερες φωτογραφίες πριν 6 μήνες.

Στη δική μας πρόσκληση να δημοσιεύσουν τις δικές τους φωτογραφίες, ώστε να αποδείξουν αυτό που έλεγαν και οι δύο την έκαναν με “ελαφρά πηδηματάκια”. Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ με το σύνηθες αλαζονικό ύφος που τον διακρίνει έλεγε, ότι αυτό θα το κάνει όταν ο ίδιος το αποφασίσει!

Από τότε πέρασαν 3 ολόκληρες μήνες και ακόμη περιμένουμε νέες φωτογραφίες από την πορεία ναυπήγησης του νέου σκάφους.

Πριν όμως παραθέσουμε τις φωτογραφίες που είχαμε δημοσιεύσει στις 28 Απριλίου 2023 να αναφέρουμε ένα σύντομο ιστορικό:

1.Την 1 Νοεμβρίου 2020,το σκάφος “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ” καταστράφηκε ολοσχερώς και βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νάξου και Σχοινούσας, μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς εν πλω προς Πειραιά.

  1. Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διερεύνηση του συμβάντος του ναυαγίου από πυρκαγιά του «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» τον περασμένο Νοέμβριο, από τους πραγματογνώμονες των ασφαλιστών και ήδη έχει εγκριθεί και κατατεθεί στην ΑΝΕΚ η πλήρης και ολοσχερής εξόφληση του συνολικού ποσού για το οποίο ήταν ασφαλισμένο το πλοίο δηλαδή ποσού 750.000 ευρώ. Σίγουρα ήταν μία θετική εξέλιξη για την εταιρεία και το επόμενο βήμα ήταν η αντικατάσταση του «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ».
  2. 11 μήνες μετά το ναυάγιο και 8 μήνες περίπου μετά την χορήγηση της αποζημίωσης ασφάλειας των 750.000 ευρώ, στις 6 Οκτωβρίου 2021, ο πρόεδρος ΑΝΕΚ και εκπρόσωπος του Ναυπηγείου υπογράφουν το προσύμφωνο(αρραβώνας) για την κατασκευή του νέου σκάφους που θα αντικαταστήσει το «ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ» μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία του δημάρχου, των μελών του ΔΣ της ΑΝΕΚ που ταξίδεψαν στην Αθήνα για το σκοπό αυτό, του ναυπηγού, του τεχνικού συμβούλου και του νομικού συμβούλου και μάλιστα βγάζουν και αναμνηστική φωτογραφία, ως είθισται σε παρόμοιες περιπτώσεις!

4.Δεν πέρασαν 20 ημέρες από την υπογραφή του προσυμφώνου με το Ναυπηγείο και αφού δήμαρχος, Πρόεδρος ΑΝΕΚ με δημόσιες δηλώσεις τους, έπλεξαν το εγκώμιο του ναυπηγείου, ανακοινώνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι το νέο σκάφος θα είναι στο λιμάνι της Καλύμνου τον Ιούλιο 2022 και ζητούσαν μάλιστα και προτάσεις για το όνομα που θα του δώσουν, ήλθε το χαμπάρι! Η συμφωνία χάλασε!

  1. Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 μεσημέρι, η ΑΝΕΚ με δελτίο τύπου επισημοποιεί τη διάλυση της συμφωνίας και επιρρίπτει τις αποκλειστικές ευθύνες στο εν λόγω ναυπηγείο μιλώντας:

Α.Για αθέτηση από την πλευρά του, του χρονοδιαγράμματος κατασκευής και παράδοσης του σκάφους, το οποίο είχαν προσυμφωνήσει και προσυπογράψει.

Β. Ότι το ναυπηγείο απαίτησε από την ΑΝΕΚ οικονομικές ρήτρες που η Εταιρεία αποδέχτηκε και δε δέχτηκε αντίστοιχες από την ΑΝΕΚ

6.Ο χρόνος ολοκλήρωσης της ναυπήγησης του σκάφους, από το νέο Ναυπηγείο το οποίο τελικά ανέλαβε την κατασκευή του, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση ήταν 9 μήνες. Δηλαδή το νέο σκάφος θα έπρεπε να είναι στην Κάλυμνο από πέρσι τέλος Ιουλίου, αρχάς Αυγούστου 2022.

  1. Το κόστος κατασκευής το σκάφους ,όπως επίσημα ανακοινώθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΑΝΕΚ, το περασμένο καλοκαίρι, θα ανέλθει στο 1.550.000 ευρώ. Δηλαδή υπερδιπλάσιο ποσό από το ύψος της ασφάλειας που πήρε η ΑΝΕΚ για την καταστροφή του “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΤΑΡ”.
  2. Αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της ναυπήγησης, ήδη τον έχουμε υπερβεί κατά ένα χρόνο από τον προβλεπόμενο στη σύμβαση. Συμπληρώθηκαν 21 μήνες, υπερδιπλάσιος από το συμβατικό, ενώ είναι άγνωστο πόσος χρόνος απαιτείται ακόμη.

Δείτε τις φωτογραφίες που είχαμε παραθέσει πριν 3 μήνες, στις 28 Απριλίου 2023, με την πορεία ναυπήγησης του σκάφους, αναμένοντας από τη Διοίκηση της ΑΝΕΚ ,να δώσει σημερινές φωτογραφίες με την κατάσταση ναυπήγησης του.

Επίσης να ενημερώσει ως οφείλει τους μετόχους και τον Καλυμνιακό λαό, πότε επιτέλους το νέο σκάφος θα είναι έτοιμο, πότε θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλύμνου και πότε θα ξεκινήσει τα δρομολόγια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η συνάντηση Δημάρχου Θ.Νικηταρά με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών Φορέων της Κω και τουριστικούς παράγοντες

Η αστυνομία της Σουηδίας έδωσε άδεια για διεξαγωγή συγκέντρωσης όπου θα κάψουν Κοράνι

Οι τελευταίες “πινελιές” για να ολοκληρωθούν οι εργασίες σε ταρτάν και χλοοτάπητα στο Δημοτικό Γήπεδο Καλύμνου και να δοθεί προς χρήση.