εξωφ E1692679304979
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φαντασμαγορική η αναπαράσταση της “ναυμαχίας του Γέροντα”, στο λιμάνι της Καλύμνου

Κοινοποίηση

Φαντασμαγορική η αναπαράσταση  της ναυμαχίας του Γέροντα, με την πυρπόληση της “οθωμανικής ναυαρχίδας” που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή βράδυ 20 Αυγούστου 2023, στο λιμάνι της  Καλύμνου

Οι Τοπικές Αρχές από τον προαύλειο χώρο ου Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού και πλήθος κόσμου κατά μήκος της προκυμαίας, παρακολούθησαν το εντυπωσιακό δρώμενο-υπερθέαμα με την αναπαράσταση της πυρπόλησης της “Οθωμανικής ναυαρχίδας”.Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση πλην των Τοπικών Αρχών της Καλύμνου παραβρέθηκαν ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγος και ο Διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Δελής.

Η πρωτοβουλία διοργάνωσης ήταν για 3η συνεχόμενη χρονιά του Επαρχείου Καλύμνου και του Επάρχου Μανώλη Μουσελλή. Αφηγητής-παρουσιαστής ο Γιάννης Νομικάριος.

 Την υλοποίηση και εκτέλεση της “πυρπόλησης” και των βεγγαλικών είχαν ο Γιώργος και ο Γιάννης Αχλαδιώτης 

Χορηγοί  της εκδήλωσης ο Γιάννης Χαλίκος και η οικογένεια Ψαρομπά της ΑΡΓΩ.

Στην αναπαράσταση συμμετείχαν δύο σκάφη του Δρόσου Σαρούκου(Μαμάχα) και Τάσου Τρικοίλη και με τη χρήση βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και άλλων φωτιστικών εφέ υπήρξε μία εντυπωσιακή αναπαράσταση της πυρπόλησης. Επίσης συμμετείχαν και άλλα μικρά σκάφη που διατέθηκαν από το Σύλλογο Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου. Ακόμη συμμετείχαν λέμβοι των προσκόπων που μετά την πυρπόληση και καταστροφή της “Οθωμανικής Ναυαρχίδας” μετέφερε τον “Ανδρέα Μιαούλη” στη στεριά για να ασπαστεί το σταυρό, με τις καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν χαρμόσυνα , νεαροί Καλύμνιοι (Λύκειο Ελληνίδων) να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και ο ουρανός της Πόθιας να φωτίζεται για δεύτερη φορά με βεγγαλικά .

Δείτε φωτογραφίες και video με όλη την εντυπωσιακή εκδήλωση που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κ. Φραγκογιάννης: Ενίσχυση διμερούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Λιθουανίας

Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται το ψηφιακό ευρώ – Άρθρο γνώμης των Φάμπιο Πανέτα και Βάλντις Ντομπρόβσκις

Πέτη Πέρκα για ΣΥΡΙΖΑ: Γίναμε ένα κόμμα του τίποτα, από αύριο θα είναι στον γύψο